Исламската држава презеде одговорност за нападот во лондонското метро

„Исламската држава" ја презеде одговорноста за нападот врз лондонското метро, соопштија агенциите, повикувајќи се на информациите што ги шири терористичката организација.

Во меѓувреме, Велика Британија го покрена нивото на националната закана од „строга" до „критична" по нападот, стана јасно од зборовите на премиерот Тереза Мај. Шефот на државата рече дека војниците ќе бидат распоредени на клучните места во земјата.
Да потсетиме дека бомба експлодирала во едно од најпрометните места рано утрото на станицата Парсонс Грин во британската престолнина. Како резултат на тоа, најмалку 29 лица беа повредени.