Прличева награда за 2017 година

Минатиот понеделник, Жири комисијата во состав на Силвана Трајковска (претседател), Мери Петковска и Бојана Ристевска-Јанкуловска ја донесе својата одлука за прогласување на најдобрите дела од традиционалниот награден конкурс за Прличева награда за 2017 година во организација на Македонското литературно друштво „Григор Прличев".

Протест на македонците во Kанбера: За одбрана на името Македонија и идентитетот на нацијата!

Во Австралија и во светот се организираат мирни протести во одбрана на нашите човекови права и за зачувување на македонскиот јазик, идентитет и државност.

Исплати додека сте надвор од Австралија

За да ги добиете вашите исплати или картичка за попуст додека сте надвор од Австралија, мора да продолжите да ги исполнувате барањата за стекнување право за секоја исплата или картичка за попуст.

Со Мелбурн започна турнејата на Љубојна во Австралија

Македонската група препознатлива како една од најинвентивните регионални состави која ги спојува елементите на поп, соул, денс, џез, рок и ориентална музика, Љубојна, ја започна сво­јата концертна турнеја во Австралија.

Царкњас : Заев да биде многу внимателен кога преговара со Ципрас, не треба да прифаќа ништо

Во Прилеп во организација на граѓанската асоцијациија „НЕ-ИМА" – Наоционално – културна и Европска интеграција на Македонскиот народ се одржа семакедонски собир на кој што присуствуваа здруженија на Македонците од балканските држави.

Голем собир на Македонците во Канбера и во Сиднеј под мотото „Ние сме Македонија“

Во Австралија и во светот се организираат мирни протести во одбрана на нашите човекови права и за зачувување на македонскиот јазик, идентитет и државност.

Мирен протест во Мелбурн под мотото „Ние сме Македонци во одбрана на Македонија“

СООПШТЕНИЕ
Одборот за организирање и одржување на мирните протести ја информира Македонската заедница за следното:

После 10 години во Австралија доаѓа најдоброто од Македонија!

Живата легенда на народната и новокомпираната музика Наум Петрески после 10 години тргнува на голема турнеја во Австралија.

„Љубојна “ за прв пат во Австралија

Моментно еден од најдобрите етно-состави во Македонија - „Љубојна" замина на турнеја низ Австралија.

UMD Condemns Neo-Nazi Posters, Cautions Macedonians in Greece

Posters depicting Mace­donians as rabid dogs and rapists are being propagated by state-sponsored ultra­nationalists in Greece, in advance of another hate march planned in Athens on February 4, 2018.